Πρόκειται για τύπο ακμής που οφείλεται στη χρήση προστατευτικής μάσκας, ειδικά αυτή την εποχή που ο Covid-19 την επιβάλλει. Οι επαγγελματίες υγείας και γενικά οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή έχουν και το μεγαλύτερο ρίσκο για να εμφανίσουν ακμή από μάσκα, λόγω παρατεταμένης χρήσης της.
Που οφείλεται;
Θεωρούμε ότι οι μάσκες προκαλούν τα σπυράκια στην περιοχή με δύο τρόπους: πρώτον δημιουργούν έναν μηχανικό ερεθισμό με το τρίψιμο στην περιοχή και διαταράσσουν το δερματικό φραγμό και δεύτερον παγιδεύουν υγρασία στην περιοχή με αποτέλεσμα τη διαβροχή του δέρματος.
Πώς μπορώ να την αποφύγω;
- Προτείνουμε τη χρήση 100% βαμβακερής μάσκας, την οποία πρέπει να κρατάμε καθαρή πλένοντάς τη συχνά.
- Αποφεύγουμε πολλά και βαριά δερμοκαλλυντικά προϊόντα. Αρκεί ένα απαλό καθαριστικό του προσώπου και μια ελαφριά ενυδατική κρέμα, χωρίς άρωμα. Η χρήση της μάσκας αυξάνει την απορρόφηση των δερμοκαλλυντικών ουσιών από την επιδερμίδα, με το να δημιουργεί συνθήκες κλειστής περίδεσης. Αυτό δεν το θέλουμε, ειδικά όταν χρησιμοποιούμε κρέμες με ρετινόλη ή οξέα, ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα μας. Είναι προτιμότερο να μην ξεκινήσουμε την εφαρμογή ρετινόλης αυτή την εποχή ειδικά όταν δεν την έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ. Αν πάλι είμαστε συνηθισμένοι στη ρετινόλη, ας αραιώσουμε τη χρήση της.
- Αφήνουμε στην άκρη το μακιγιάζ, προσωρινά έστω. Ας προτιμήσουμε αντιηλιακό με χρώμα.
- Αν ιδρώνουμε κάτω από τη μάσκα, είναι καλό να χρησιμοποιούμε ιαματικό νερό ή ένα απαλό καθαριστικό για γρήγορο πλύσιμο αφού βγάλουμε τη μάσκα. Ας μην το παρακάνουμε με το πλύσιμο μια και το δέρμα μας κινδυνεύει να αφυδατωθεί και έτσι να παράγει περισσότερο σμήγμα , γεγονός που χειροτερεύει την ακμή.
Πώς τη θεραπεύουμε;
Μπορούμε να εφαρμόσουμε κρέμα με υπεροξείδιο του βενζολίου σε χαμηλή συγκέντρωση και μόνο πάνω στις βλάβες. Αν ωστόσο υπάρχει και κνησμός στο πρόσωπο, πιθανώς να πρόκειται για δερματίτιδα εξ’επαφής από τα ελαστικά ή μεταλλικά τμήματα της μάσκας και ίσως και κάποια υφάσματα που , όταν πλένονται, απελευθερώνουν χρωστικές ή ερεθιστικές ουσίες. Εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κρέμα με αλαφριά κορτιζόνη.
Είναι σημαντικό να συμβουλεύομαστε το δερματολόγο πριν τη χρήση οποιασδήποτε θεραπείας. Και ας μην ξεχνάμε ότι το στρες και η διατροφή, ειδικά τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα και τα ζαχαρώδη επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ή και επιδείνωση της ακμής.